Vill du bli av med långsprötad silverfisk? Så här skiljer den sig från vanliga silverfisken

sanering långsprötad silverfisk

Innehåll

Skillnad mot vanlig silverfisk, förebyggande åtgärder och bekämpning

Allt du behöver veta om Långsprötad Silverfisk

Innan vi går in på hur man skall bekämpa långsprötad silverfisk kan det vara bra att förstå vad det är för något. 

Långsprötad Silverfisk är precis som namnet antyder en typ av silverfisk. De får sitt namn från sina långa, silverfärgade kroppar.

Långsprötade silverfiskar är vanliga skadedjur som återfinns i de svenska hushållet. De finns ofta i källare, kök och sovrum. De föredrar att etablera sig i mörka små utrymmen i nära anslutning till föda, det vill säga pigment från böcker, tapeter, cellofan, silkespapper eller andra saker med en riklig mängd stärkelse i sig. Utan tillgång till stärkelserik föda kan långsprötade silverfiskar även äta annat organiskt material så som textilier och matrester. Men även utan tillgång till föda klarar den långsprötade silverfisken av att leva ett helt år.

Skadedjur - Långsprötad Silverfisk
Exempel på Långsprötad Silverfisk

Långsprötade silverfiskar är nattliga varelser och är mest aktiva på natten när det är mörkt. Under dagen gömmer de sig i springor, glipor eller håligheter. I händelse av att de blir hittade rör dem sig snabbt över både golv och väggar och kan utan svårigheter klättra rakt upp för en vägg i högt tempo.

Silverfiskar varierar i storlek från 1 till 18 mm långa varpå den långsprötade silverfisken är den största typen av silverfisk. Den kan bli upp till 18 mm lång. Silverfiskar har tre långa taggar som sträcker sig från baksidan och bildar en stjärt. 

Dessa taggar hjälper den långsprötade silverfisken att balansera när de springer och klättrar. 

Långsprötade Silverfiskar är ofarliga för människor och bär inte på sjukdomar.
Men de kan skada böcker, kläder och tapeter genom att äta dem. Om du har problem med silverfiskar i ditt hem är det möjligt att bli av med dem på egen hand, men vid stora bekymmer eller återkommande problem med långsprötad silverfisk kan det vara värt att kontakta en skadedjursbekämpare.

Vad är skillnaden mellan vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk?

 • Den skillnaden som är tydligast vid första anblick är att den långsprötade silverfisken är betydligt större än en vanlig silverfisk. En vanlig silverfisk blir ca 10-15 mm medans en långsprötad silverfisk blir 10-18 mm.
 • Den andra stora skillnaden är att långsprötade silverfiskar dras till stärkelserika livsmedel, medans en vanlig silverfisk föredrar proteiner.
 • Den långsprötade silverfisken hittas vanligtvis i hushållens skafferier och längs lister i sovrum, medans den vanliga silverfisken åter hittas i fuktiga miljöer så som badrum och källare.

Långsprötad silverfisk bekämpning 

Långsprötad silverfiskar är ett vanligt skadedjur som kan vara svår att bli av med. De attraheras av fuktiga, mörka områden och finns ofta på lur i samtliga rum i huset. Om du misstänker att du har ett silverfiskangrepp finns det några saker du kan göra för att bli av med dem.

Försök först att identifiera var de kommer ifrån. Långsprötad Silverfisk kommer vanligtvis in genom sprickor och springor i grunden, runt rörgenomföringar i fastigheten eller när vi köper livsmedel och produkter till vårt boende. När du har en uppfattning om var de kommer ifrån, täta eventuella sprickor och hål med tätning eller tätningslister.

Till skillnad från den vanliga silverfisken som gillar fukt och våta så föredrar långsprötad silverfisk torra utrymmen. De åtgärder som bör tas i samband med ett angrepp av långsprötad silverfisk är följande:

 • Renhållning, säkerställ att det inte finns tillgång på föda framme på t.ex. diskbänk, skafferier eller på golvet. Det innebär att torka och dammsuga upp allt spill samt hålla golvet fritt från kläder, papper och böcker.
 • Tätning, säkerställ att fler långsprötade silverfiskar inte kan ta sig in i fastigheten.
 • Var noga med att torka upp efter dig i badrummet när du har duschat eller badat.

Silverfiskfälla 10-pack Biobasis

Värdekit – silverfisk

Bli av med silverfisk I sängen

Om du har silverfisk i sängen är det troligtvis en långsprötad silverfisk, vi förstår att det är oerhört obehagligt och psykiskt påfrestande med silverfisk i sängen. En plats där man skall vara trygg och kunna slappna av. Men hur gör man då för att bli av med just silverfisk i sängen?

För att bli av med silverfisk i sängen finns det egentligen två olika behandlingsmetoder, antingen kan man använda silverfiskfällor och succesivt försöka få ned populationen av silverfisk i sovrummet vilket även skulle minska mängden silverfisk i sängen.

Det här är något som kan ta lite tid och kan behöva genomföras på månadsbasis innan boendet är helt fritt från silverfisk. Anledningen till att det kan ta lite tid är för att silverfiskar förökar sig parallellt med att du utrotar dem vilket förlänger och försvårar bekämpningen.

sanering långsprötad silverfisk
Sanering av silverfisk i ett sovrum

En annan metod är att helt enkelt kontakta en skadedjursbekämpare för sanering av silverfisk, en skadedjurstekniker innehar både licens och preparat som är betydligt effektivare och snabbverkande jämfört med övriga alternativ på marknaden. Tillsammans med detta och teknikerns kompetens samt erfarenheter har man de bästa förutsättningarna för att snabbt bli av med silverfisk i sängen.

Förebyggande åtgärder mot långsprötad silverfisk

Långsprötad silverfisk är vanliga skadedjur i det svenska hushållet som kan vara svåra att bli av med när de väl har tagit sin bostad. Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att förhindra ett angrepp av långsprötad silverfisk inträffar i första hand.

 • För att förhindra att de kommer in i ditt hem, se till att täta eventuella sprickor eller luckor runt dörrar och fönster.
 • Undvik att förvara mat i öppna behållare eller på bänkskivor där de kan komma åt det.
 • Håll ditt hem rent och fritt från skräp. Rörigt material ger gömställen för långsprötad silverfisk
 • Var extra vaksam om du förvarar en större mängd böcker på samma plats, har du en större bokhylla bör du kontinuerligt damma av för att inte skapa en inbjudande miljö.
 • Se till att torka upp efter dig i badrummet efter att du duschat eller badat.
 • Om du handlar second hand, inspektera föremålen extra noga för att säkerställa att du inte får med dig långsprötad silverfisk eller andra skadedjur.

Om du hittar silverfisk i ditt hem, få inte panik. Det finns en mängd olika effektiva metoder för att bli av med dem. Men det bästa sättet att hantera dessa skadedjur är att förhindra dem från att bosätta sig i ditt hem i första hand.

Sammanfattningsvis – det här är en långsprötad silverfisk

Långsprötad silverfisk är små, vinglösa insekter som får sitt namn från sin silvergrå färg. De återfinns i husets alla rum och brukar koncentrera sig kring sovrummet.

Långsprötad silverfisk attraheras av stärkelsehaltiga livsmedel, såsom spannmål och pasta, samt pappersprodukter. De är särskilt förtjusta i bokbindningar och tapeter.

Även om silverfiskar inte är kända för att bära på sjukdomar, kan de orsaka skada på dina ägodelar. Deras matvanor kan förstöra böcker, kläder och fotografier. Dessutom är silverfiskar ibland ansvariga för hålen som finns i tyger.

Om du har problem med silverfiskar i ditt hem är det bästa sättet att bli av med dem att eliminera deras matkälla. Förvara maten i lufttäta behållare och håll ditt hus rent och fritt från skräp. Du kanske också vill använda fällor eller insekticider för att bli av med silverfisk. Det är dock viktigt att följa anvisningarna noggrant för att undvika att skada dig själv eller din familj.

Därför är det viktigt att agera snabbt för att bli av med långsprötad silverfisk

De husägare som upptäcker silverfiskarna i sitt hem bör vidta omedelbara åtgärder för att utrota dem. Även om långsprötad silverfisk inte är känd för att bära sjukdomar, kan de orsaka omfattande skador på böcker, kläder och andra hushållsartiklar.

Dessutom är långsprötade silverfisk ofta förknippade med smutsiga eller röriga miljöer, så att eliminera dem från ditt hem kan hjälpa till att förbättra dess totala renlighet. Det finns ett antal effektiva metoder för att bli av med silverfisk, så husägare bör rådgöra med en skadedjursbekämpningsexpert för att bestämma det bästa tillvägagångssättet. Att vidta snabba och beslutsamma åtgärder är det bästa sättet att förhindra att långsprötad silverfisk orsakar problem i ditt hem.

Långsprötad silverfisk – vår slutsats

Långsprötade silverfiskar är obehagliga, krypande varelser som kan vara till besvär i ditt hem. Om du har ett angrepp är det viktigt att vidta åtgärder direkt för att bli av med dem. Förutom att kontakta en professionell skadedjursbekämpare finns det åtgärder du kan vidta för att förhindra att silverfiskar kommer in i ditt hem i första hand. Var vaksam och håll utkik efter dessa irriterande insekter, och om du är osäker, tveka inte att kontakta oss för att få hjälp.

Vanligt förekommande frågor om långsprötad silverfisk (FAQ)

Den långsprötade silverfiskhonan lägger cirka 20 ägg åt gången, de kläcks mellan 2 och 8 veckor senare. Nymferna (silverfiskungar) ser ut som små vuxna fiskar i miniatyr och växer sig fullstora inom 18 månader.

Den långsprötade silverfisken lägger framförallt sina ägg under golvlisterna, där lägger honan ca 1-3 ägg per dag.

Långsprötad silverfisk kan följa med hem i textilier, möbler och generella second-hand produkter samt livsmedel när du handlar. Väl inne i bostaden etablerar de sig i små, mörka och torra utrymmen med närhet till föda. Detta resulterar ofta i att de återfinns i skafferier, eller bakom golvlister i kök och sovrum.

Kontakt

Kavlevägen 45, 141 59 Huddinge
076-222 58 28
info@example.com

to top