Den stora guiden om vägglöss – Allt du behöver veta

Allt om vägglöss - Tecken, symptom på bett, åtgärder & sanering

Är du orolig över vägglöss i din bostad? Då har du kommit till rätt plats! Vi kommer att berätta allt om dessa otrevliga insekter, vart vägglöss kommer ifrån, hur de sprids, var de trivs och hur man blir av med dem. Vi hoppas att detta kan hjälpa dig att fatta beslut om vad du ska göra för att slippa dem!

Den stora guiden om vägglöss och sanering

Innehåll

Innan vi går igenom hur man blir av med dem behöver vi veta vad vägglöss är

Vad är vägglöss?

Vägglöss är små, flugliknande insekter som trivs i torra och mörka miljöer. De har långa, ljus gul/bruna kroppar och stora ögon som sitter på framsidan av deras huvuden. De kan vara svåra att se med det blotta ögat, men under ett förstoringsglas ser de oftast ut som små skalbaggar.

Vägglöss kommer ursprungligen från Afrika, men har sedan spridit sig till resten av världen. De kan fortplanta sig snabbt och en enda hona kan producera upp till 500 ägg under sin livstid. När äggen kläcks, tar det ungefär två månader för nymferna att bli till vuxna.

Vägglöss är egentligen skinnbaggar och inte löss trotts namnet. Vägglöss är ca fyra till fem millimeter långa och är genomskinliga till färgen tills de har ätit (sugit blod) och i samband med det också fått sin rödbruna färg.

Vägglössen är aktiva på nätterna och dras till värmen, koldioxiden i vår utandningsluft och doften vi utsöndrar i sängen där vi människor sedan fungerar som en levande buffé medans vi sover.

Under dagarna håller de sig istället gömda i närheten av platsen de föder på, vilket vanligtvis är en säng. Men i vissa fall även skulle kunna vara en soffa, sängbord, byrå mm. Platsen de gömmer sig på kan variera, men i regel är den alltid mörk och trång, t.ex. i eluttag, under eller bakom golvlister, sängramar, madrasser, tavelramar med mera.

Vägglössen kan inte inte flyga utan tar sig framåt genom att krypa eller lifta på föremål som resväskor eller möbler. Om vägglössen redan etablerat sig i ett hem sprider det sig oftast mellan rummen genom att krypa eller lifta. Det är därför av stor vikt att starta en sanering i ett tidigt stadie. När de är centrerade runt en plats. Att påbörja en sanering i ett tidigt skede kan utgöra skillnaden mot att behöva sanera vägglöss en gång och en process som tar ~14 dagar. Eller en process som kräver flera saneringar av vägglöss och sträcker sig över flertalet veckor eller tom månader.

Var förekommer vägglöss?

Vägglöss förekommer oftast i storstäder, turistorter och studentstäder. Den gemensamma nämnaren är tätbefolkade platser med många tillfälliga boenden.

Även om vägglöss är bland de vanligaste skadedjuren i Sverige kan de självklart förekomma överallt. Oftast i samband med att de följer med hem i våra resväskor efter semestrar.

Ett vanligt men felaktigt antagande många gör om vägglöss är att de skulle vara vanligare att få med sig vägglöss om man rör sig på platser och resmål av sämre ekonomisk standard. Vägglöss förekommer i alla samhällsskick, dyra som billigare boenden och faktorn som tenderar att avgöra är snarare städrutinerna på den platsen man besöker.

Så här kan en säng angripen av vägglöss se ut

vägglöss ägg
Vägglöss ägg
Vägglöss i madrassen
Vägglöss i madrassen
vägglöss i madrass
Vägglöss i madrass
Vägglöss i sängen
Vägglöss i sängen

https://butik.begone.se/produkt/nattaro-scout-vagglusfalla-22/

https://butik.begone.se/produkt/nattaro-safe-12m/

Vägglöss i ditt hem

Hur upptäcker man vägglöss?

Det första steget för att bli av med vägglöss är att identifiera och isolera de angripna områdena. Detta kan göras genom att inspektera möbler och rum efter tecken på att det finns vägglöss.

Vanliga tecken på vägglöss är

  • Små, svarta prickar på lakan och örngott (detta är avföring från vägglöss)
  • Rödaktiga fläckar på madrasser, sängkläder och andra möbler (detta är blod från vägglöss)
  • Små, genomskinliga ägg eller äggskal i sprickor i möbler eller sängkläder (kan liknas vid matta sockerkorn)
  • Levande vägglöss som hittas krypande mellan säng och dess bo-plats.

Om du tror att du har hittat bevis på vägglöss är det viktigt att du kontaktar ett professionellt skadedjursbekämpningsföretag som arbetar med sanering av vägglöss.

Var gömmer sig vägglöss I hemmet?

Vägglöss finns ofta i springor eller övergripande små mörka utrymmen som t.ex.

  • Bakom golvlister
  • I möbler
  • I sängstommar
  • I tavelramar
  • I eluttag
  • Runt sängen

Även om platsen vägglössen kan återfinnas på kan variera utgår det alltid ifrån samma princip, att de vill ha tillgång till föda, primärt människor men även husdjur som alltid sover på samma plats kan bli angripna. De är därför alltid centraliserade runt ett sängområde.

Vägglöss och vägglösskal i en soffa
Vägglöss & Väglösskal i soffa

Ett vanligt misstag många gör är att helt enkelt slutar sova i sängen på grund utav vägglöss, det i sig är inget konstigt och låter vid första anblick som en solklar lösning på den stress, press och oro som utvecklas av att behöva sova i en säng med vägglöss. Det många missar och inte känner till är dock att vägglössen flyttar på sig även dem, istället för att då ha ett vägglössangrepp i sängen har man nu ett välgglössangrepp i både säng, soffa och i värsta fall även på vägen mellan säng och soffa.

vägglössägg i en soffa
vägglössägg i soffa

Även om det låter tufft och upplevs hopplöst att kunna sova med vägglöss i sängen är vår rekommendation att försöka härda ut och sova vidare i det angripna området tills angreppet är åtgärdat.

Vägglöss eller något annat – hur ser vägglöss ut?

Vägglöss är små parasitiska insekter som lever av att suga blod från människor och djur. De är bruna i färgen och har en tillplattad, ovalformad kropp. Vägglöss är ungefär 4-5 mm långa, har sex ben samt två antenner längst fram på huvudet.

Vägglus under madrass
En vägglus under madrassen

Vägglöss är vinglösa och kan således ej heller flyga, de är även dåliga klättrare och saknar förmåga att hoppa. De hittas därför krypandes, ofta mellan säng och de område i närheten de etablerat sig i.

Bett från vägglöss – symptom på vägglössbett

Vägglöss bär en del likheter med myggor då båda livnär sig på att suga blod från både människor och djur. Något som skiljer vägglössen från myggorna är dock att de kan bita flertalet gånger under ett kortare tidsspann. Om du vaknar upp med flera vägglusbett i närhet till varandra är chansen stor att det är samma vägglus som bitit flera gånger snarare än att det skulle röra sig om en större mängd vägglöss.

Även betten från vägglössen för oss tillbaka till myggorna då bägges bett tenderar att svullna upp, bli rött och klia.

Alla upplever dock inte betten från vägglöss likadant då en allergisk reaktion är vanligt förekommande och innebär att vägglusbettet blir större, rödare och kliar betydligt mer. Om du har blivit biten att vägglöss och tror att du lider av en allergisk reaktion kan du uppsöka läkare för att bli behandlad med antihistaminer.

Vanligt exempel på vägglössbett

Vaggloss-bett
Vanliga bett från vägglöss

Vägglöss sanering – hur går saneringen av vägglöss I ditt hem till?

I väntan på vägglössanering – det här kan du göra själv

  • Placera sängen mitt i rummet, bort från väggar och andra möbler.
  • Inhandla ett madrasskydd eller låt lakanen hänga över sängens kanter. (inhandlar du ett madrasskydd bör detta tas bort innan saneringen påbörjas då inkapslade vägglöss kan gå i dvala upp till 12 månader utan tillgång till föda och således komma fram igen när saneringen är färdig och skyddet tas bort)
  • Behandla och strukurera textilier, att lämna boendet för att gå till arbete eller skola och vara säker på att ingen vägglus följer med är både skönt för dig och dina bekanta. Tvätta därför allt som går i 60 grader, kör resten i torktumlare eller häng in i torkskåp och förvara dessa plagg i slutna lådor eller säckar fritt från vägglöss.
  • Sov kvar i de rum som är angripet av vägglöss, byter du plats riskerar vägglössen att följa efter.
  • Ställ sängen i skålar eller inhandla väggluskoppar, vägglöss är dåliga klättrare och på så vis försäkrar du dig om att inte fler etablerar sig i sängen.

I väntan på vägglössanering – det här skall du inte göra

  • Släng inte angripna möbler, du riskerar både att sprida vägglössen på väg till soprummet samt att någon annan tar med sig de angripna möblerna hem.
  • Genomför inte saneringen på egen hand, saneringen ingår ofta i hemförsäkringen så låt en professionell skadedjursbekämpare ta hand om vägglusproblemet åt dig.

Sanering av vägglöss – symptom och bokning av vägglussanering

Det startar alltid med att du som kund ser tecken eller upplever symptom av vägglöss, kanske är det vägglössbett på en arm ett ben eller över ryggen. Viktigt att veta här är att en väggluss kan bita på flera ställen under samma natt, tio vägglusbett behöver alltså inte betyda att du blivit biten av tio vägglöss.

Andra symptom av vägglöss skulle kunna vara svarta små prickar i sängen (spillning), vägglösspillningen kännetecknas bäst av att den smetar ut sig och lämnar efter sig ett litet streck efter sig om man drar fingret över den.

Har du inte fått några vägglössbett eller sett någon spår av spillning kan du notera små skalrester i och runt ett vägglusangripet område.

Efter du noterat en misstanke om vägglöss bör du direkt kontakta en skadedjursbekämpare och där efter skiljer sig resan lite. Vissa skadedjursföretag kräver bevis på vägglusangreppet innan de kommer ut för en vägglössanering och kommer därför skicka ut vägglusfällor där du förväntas fånga och fota vägglössen innan du får någon besökstid för vägglössaneringen.

värmebehandling mot vägglöss i stockholm
Ångbehandling mot vägglöss

Andra aktörer bokar in tiden för ett första besök direkt och även här skiljer det sig avsevärt. Vi på Begone Skadedjur & Sanering ser alltid till att besöka personen redan samma vecka medans andra aktörer är fullbokade flera veckor. Viktigt att ta med sig här är att det alltid är så bra att starta vägglössaneringen så snabbt som möjligt.

Gemensamt för alla aktörer är att de brukar rekommendera de boende att förbereda de vägglusangripna området genom att flytta föremål från väggarna och se till att saker på golvet är bortplockat för att skadedjursbekämparen skall kunna arbeta effektivt.

Sanering av vägglöss – skadedjursbekämpare på plats, vad gör dem?

I det här exemplet kommer vi utgå från en vanlig sanering av vägglöss i ett sovrum.

Du har nu fått din tid för saneringen av vägglöss och skadedjursteknikern är på plats, så här går det till:

  1. Skadedjursteknikern startar alltid med att genomföra en inspektion, dels för att fastställa att det rör sig om vägglöss och inte t.ex. loppor, fågelloppor, kvalster eller annan ohyra och dels för att bilda sig en uppfattning om omfattningen av vägglusangreppet.

     

    Under denna inspektion noterar även skadedjursteknikern vart majoriteten av vägglössen etablerat sig och vilka områden som är mer angripna än andra.
  2. När bilden av vägglusangreppet är tydlig påbörjar teknikern saneringen.
    Den vanligaste och mest kostnadseffektiva metoden som används är att sanera vägglöss med kiselgur, ett puder vars effekt på vägglössen är att torka ut dem. Efter att vägglössen kommit i kontakt med kiselgur avdödas de oftast inom några dagar.

    Detta puder av kiselgur fördelas fint på de platser där teknikern gjort bedömningen att vägglössen etablerat och rör sig. Oftast innebär det runt golvlister i hela sovrummet, intill tröskeln ut ur sovrummet för att förhindra ytterliggare spridning av vägglöss samt på sängben, sängstomme, underkant av madrasser och intilliggande möbler i sovrummet.

  3. Efter appliceringen av kiselgur är det viktigt att försöka vara tålmodig, vägglössen dör inte direkt utan kommer succesivt minska hela tiden tills den sista vägglusen slutligten dött och hemmet återigen är fritt från vägglöss.

    Appliceringen av kiselgur är verksamt ca 4-6 veckor förutsatt att det får ligga kvar orört där skadedjursteknikern har applicerat det. Det är därför viktigt att undvika städning av de områden som är berörda av detta.

  • Vanliga misstag många gör är att de helt enkelt städar bort kiselguret. Om kiselguret istället förblir orört är det verksamt tills ett mindre lager damm samlats över pudret och vid det här laget bör skadedjursteknikern komma ut på nytt för att genomföra en ny sanering av vägglöss vid behov.

Sanering av vägglöss – resultat, vad kan man förvänta sig?

Som kund i behov av att sanera vägglöss kan man räkna med att de tar cirka två till sex veckor innan angreppet är över om både kund och tekniker följer protokollet.

För de som önskar bli av med vägglöss snabbare än så återstår sanering av vägglöss med värme, mer om det nedan.

Sanera vägglöss med värme – bli av med vägglöss direkt!

För det som vill bli av med vägglöss direkt finns det tyvärr få alternativ att tillgå, då återstår endast att sanera vägglöss med värme. Att sanera vägglöss med värme ingår dock aldrig i hemförsäkringen utan är något du behöver bekosta själv. Priset för att sanera vägglöss med värme varierar beroende på metod, skadedjursföretag och ytan på vägglössangreppet.

Det finns två metoder för att sanera vägglöss med värme, vi kommer gå igenom vardera lite ytligt här och om du vill läsa mer om värmebehandling mot vägglöss kan du göra det här.

Sanera vägglöss med värme – värmeaggregat

En metod är att skadedjursbekämparna ställer upp värmeaggregat vars syfte är att hetta upp de angripna området (ofta ett rum) till 60+ grader, ett gradantal vägglössen är oförmögna att leva i vilket resulterar i att samtliga av vägglössen dör. För att säkerställa att alla ytor, skrymslen och vrår i ett rum når önskad värme används sensorer för att mäta temperaturen i vardera område.

För att nå samtliga punkter i ett rum krävs det dock att värmeaggregatet är aktivt i 2-3 dygn, något som ofta resulterar i att tapeter släpper från väggarna, viss färg kan gulna och möbler med laminerade ytor kan ta skada pga värmen.

Denna saneringsmetod är dock inte alltid säker att genomföra då det tar tid att värme upp ett område, vilket ger vägglössen en möjlighet att fly genom glesa väggar och ventilation, något som endast skulle sprida vägglössen ytterligare.

En erfaren skadedjurstekniker tar alltid detta i beaktning.

Sanera vägglöss med värme – vägglustält

Den andra metoden innebär användandet av ett vägglustält eller värmetält som de också kallas.

Istället för att värma upp ett större område och riskera ytterligare spridning eller skador på bostadens ytskikt reser skadedjursteknikern ett värmeisolerat tält. Tältet har som syfte att kapsla in både vägglöss och hetta.

Tältet är enkelt att fylla med både möbler såväl som textilier och elektronik. Här står de vägglössangripna föremålen tills dess att temperaturen är högre än 60 grader och teknikern säkerställer att de är fria från levande vägglöss.

Värmesanering vägglöss
Kompletterande ånga under värmebehandling

Under tiden föremålen värms i vägglösstältet bearbetar teknikern de golvlister, eluttag och andra vägglössangripna ytor med ångaggregat för att säkra ytan från vägglöss och göra den redo för att möbleras på nytt.

Gemensamt för vardera metod är att de båda kommer med ökad arbetsbelastning för skadedjursföretaget, något som återspeglas i priset jämfört med den vanliga kiselgur-saneringen.

Läs mer om värmebehandling mot vägglöss här

 

Sanera vägglöss själv

Att sanera vägglöss själv är inget som rekommenderas, tekniskt sätt är det inte omöjligt. Men risken att arbetet inte utförs med full effektivitet är väldigt påtaglig. Inte bara har du i en sådan situation förlorat tid, du har även tillgodosätt vägglössen med tid och plats att föröka sig och sprida sig vidare. Detta resulterar både i en längre saneringsprocess för dig som boende samt en större spridningsrisk.

Eftersom saneringen av vägglöss många gånger ingår i hemförsäkringen bör du således nyttja detta för att maximera effekten av vägglussaneringen.

Vägglöss och spridning under resan – det här skall du tänka på för att slippa vägglöss

Korttidsboenden som hotell, motell, vandrarhem eller andra tillfälliga boendelösningar är det vanligaste sättet att bli utsatt för vägglöss och att få dem med sig hem. Ett vanligt missförstånd är att människor tror att det är något som enbart drabbar dem som bor billigt, något som inte alls stämmer. Dyrt eller billigt brukar sällan spela någon roll, den avgörande faktorn är städrutiner och kontinuiteten av dessa.

Åtgärder för att slippa vägglöss – innan resan

  • Läs gärna stycket ”Hur upptäcker man vägglöss” som förberedelse till din resa så du vet vad du skall leta efter när du är ute och reser.
  • Packa och sortera allting i slutna påsar, vägglössen kan inte äta sig in i dessa.

Åtgärder för att slippa vägglöss – under resan

  • Undersök nog rummet vid ankomst, det innebär att tända lampan på telefonen och grundligt gå igenom sängben och dess fäste mot sängstommen, sängstommen, madrassen, sänghörn, sänggavel och de möbler i nära anslutning till sängen. De kan tyckas märkligt och överdrivet, men det är en lätt åtgärd att genomföra för att slippa vägglöss.
  • Var inte rädd för att säga till och kräva att få byta rum om det är så att du misstänker vägglöss i rummet.
  • Förvara packningen i badrummet om möjligt, annars långt bort från sängen och gärna ovan golvet om möjligheten finns.

Åtgärder för att slippa vägglöss – efter resan

  • Packa upp väskan i utomhus eller i badkaret, dammsug väskan ordentligt för att sedan kasta dammsugarpåsen direkt.
  • Tvätta alla kläder så varmt de tillåter, vägglössen dör vid 60 grader så se till att vardera plagg gått genom tvätt, torktumlare eller torkskåp beroende på vad plaggen tål. Klädesplagg som inte tål 60 graders värme kan placeras i frysen i minst tre dygn

Om du hittat vägglöss

Kontakta genast en skadedjursbekämpare, att påbörja en sanering i ett tidigt skede kan vara skillnaden på en saneringprocess som tar två eller åtta veckor innan vägglössen försvinner. Ring oss på 076 222 58 28 om du behöver hjälp, eller fyll i formuläret.

https://butik.begone.se/produkt/nattaro-safe-12m/

https://butik.begone.se/produkt/nattaro-scout-vagglusfalla-22/

https://butik.begone.se/produkt/trapit-plus-mot-vaggloss-5-pack/

Vanliga frågor om Vägglöss (FAQ)

Det vanligaste sättet man påträffar vägglöss är vid uppkomsten av sympom, dvs vägglössbetten. Efter detta är det vanligt att den bitna personen försöker lokalisera källan till vägglössbetten och då ser spår av vägglöss. Vanliga tecken på vägglöss är små svarta prickar, små blodfläckar eller rester av dess skal i sängen.

Vägglöss kan finnas i bostaden ett kortare tag innan de börjar föda på oss sovande människor, väl efter vägglössbettet kan de ta ytterliggare några veckor innan symptomen (svullen, rodnad och kliande hud i området kring betett) visar sig. Så även om det svaret varierar från ärende till ärende så kan det ha gått ganska lång tid.

Vägglöss kan inte försvinna av sig själva. De är notoriskt svåra att bli av med då de finns i tre stadier, ägg blir till en nymf som blir till en vägglus. Äggen i sig är små som sockerkorn och svåra att hitta, nymfen kan många gånger behöva hittas med hjälp av förstoringsglas och även vägglusen är förhållandevis liten och gömmer sig i mörka springor. Samtidigt som allt det här skall hittas kläcks även nya ägg och processen startas såldes om igen.

Vägglöss biter gärna i närheten av kroppens vener. Det vill säga på händer, armar, fötter och hals. Men vägglössbett förekommer på hela kroppen.

Temperaturer över 60 grader, kyla under -18 grader (bör förbli nedkyld i tre dygn för att vara säker på att den dött) samt kiselgur.

Det går utmärkt att gå till jobbet om man har vägglöss, däremot bör man tänka på att alltid använda kläder fria från vägglöss, att tvätta upp kläder i 60 grader och förvara dessa på en säker plats i en sluten påse eller låda tills angreppet hemma är över. Att återanvända kläder från kvällen innan som placerats in till sängkanten är t.ex. något som bör undvikas.

Priset varierar beroende på saneringsmetod, att sanera bostaden med kiselgur är förhållandevis billigt jämfört med att sanera vägglössen med värme.

Ja, däremot kan man inte ha det hur länge som helst. Vägglössen kommer tillslut behöva föda och således även bita den sovande människan som då bör upplysas om vägglusangreppet.

Vägglössen har själva inget intresse av någons hår, varken som boplats eller födo-plats, däremot skulle det kunna hända att vägglusen hamnar där när denne går till och från andra platser och människan vaknar och rör på sig.

Vägglössbett försvinner av sig själva förutsatt att boendet med vägglössen har blivit sanerat mot vägglöss. Om vägglössbetten är väldigt påtagliga kan detta vara en allergisk reaktion och kan behöva behandlas med antihistaminer av en läkare.

Vägglöss är som mest aktiva när vi sovit några timmar i sängen under nätterna, att ställa ett alarm mitt i natten för att gå upp och leta låter lite dummare än vad det är. Andra vanliga metoder är att leta efter spåren av vägglöss istället.

Förvara dina föremål och kläder  i slutna plastpåsar inuti resväskan, inspektera rummet du bor i noga efter vägglöss, förvara resväskor i badrum eller på andra platser långt bort från sängen, packa upp allt i badkaret när du kommer hem, dammsug resväskan och kasta dammsugarpåsen direkt, tvätta alla kläder i 60 grader och placera det som inte kan tvättas varmt i ett torkskåp, torktumlare eller tre dygn i frysen.

En vanlig sanering med kiselgur tar oftast två till åtta veckor beroende på omfattningen av vägglusangreppet. Att bli av med vägglössen direkt går om man använder sig av värmesanering.

Om du har vägglöss hemma bör du genast kontakta professionella skadedjursbekämpare som kan utföra en sanering av vägglössen. 

Kontakt

Kavlevägen 45, 141 59 Huddinge
076-222 58 28
info@example.com

to top