13 tips för att bli av med bananflugor för gott!

Vad är Bananflugor?

Bananflugor, en underart till familjen daggflugor och härstammar ursprungligen från afrika men återfinns idag över hela världen. I Sverige har bananflugor funnits sedan 1800-talet. Förutom rollen som ett obehagligt och påtagligt skadedjur i våra hem används bananflugor i stor utsträckning inom forskning och var förutom det även de första djuret att skjutas upp i rymden av amerikanerna redan 1946.

Bananflugor

Innehåll

Livscykel, bekämpning & fällor

BANANFLUGORNAS LIVSCYKEL

Bananflugor genomgår en komplett metafors, något som innebär att den utvecklas från ägg, till larv, till puppa och når slutligen det fullvuxna stadiet ”imago”.

Hur lång tid detta tar och hur länge bananflugan lever beror i stor utsträckning på temperaturen i omgivningen och tillgången till föda.

Nedan kommer vi gå igenom exakt hur denna cykel ser ut vid en temperatur på 22°C, redan vid 18°C tar utvecklingen nästan dubbelt så lång tid.

 • Äggstadie
  Bananflugors ägg är ca 0.5 mm långa och läggs primärt i ruttnande frukt. De är avlånga och tenderar att vara vita eller lite gulaktiga till färgen.
  Äggen placeras allt som oftast strax under ytan på det substrat där äggen läggs, för att ändå få tillgång till syre är vardera ägg utrustat med två stycken utskott för att säkra luftflödet. Ett lagt ägg kläcks oftast inom ett dygn.
 • Larvstadie
  Bananflugorna spenderar ca fyra dagar som larver, något de gör i tre olika stadier. Det är först i det tredje och sista stadiet larverna kryper ut från frukten eller maten för att föruppa sig. När larven gör detta är den vit med en svart mun.
 • Puppstadie
  Larverna spenderar 4-5 dagar i sin puppa innan den utvecklats till sitt fullvuxna stadie.
 • Imago – fullvuxen bananfluga
  Bananflugor når detta stadie ca 11-12 dagar efter att den lagts som ägg (Vid en temperatur på 22°C, vid 18°C kan det istället ta 25 dagar).

Redan efter 8-10 timmar efter att bananflugan lämnat ägget är honorna sexuellt mogna och kan lägga upp till 100 ägg per dag.

Hur länge bananflugorna lever beror återigen på omgivningen, vid optimala förutsättningar kan en bananfluga bli ca 30 dagar gammal.

Varför får man bananflugor I hemmet?

Det finns framförallt två skäl att hem och hushåll kontinuerligt blir invaderade av bananflugor.

Vi tar in dem I huset själva

Bananflugor tar sig ofta in i hemmet genom de livsmedel vi själva bär in, i synnerhet frukt och grönt importerat från andra länder. Att inhandla lokalproducerad färsk frukt lämnar tyvärr även de få garrantier mot bananflugor även om risken är mindre.

Fullvuxna flugor överlever sällan en transport, däremot är bananflugornas ägg i frukten relativt skyddade hela vägen från producenten till skålen i ditt kök. I händelse av att dessa ägg klarar färden fortsätter dessa utvecklas tills en fullvuxen bananfluga lämnar den utsatta frukten och etablerar sig i ditt boende.

De letar sig in genom öppna fönster och dörrar

Bananflugorna finns runt oss i större utsträckning än vi tror, det är först under sensommar och höst de blir som mest påtagliga i våra svenska hushåll. Då letar de sig nämligen in från naturen för att lägga ägg i övermogna eller skadade frukter och grönsaker såväl som i blomjord och diskhoar.

Bli av med bananflugor med enkla metoder

Städa ordentligt

För att skapa så bra för förutsättningar som möjligt att bli av med bananflugorna bör du hålla köket skinande rent när flugorna är som mest påtagliga under sommarmånaderna. Flugorna lägger inte ägg i smulor och sötsaker, däremot så lockas de och drar sig till föda. Om du vill förhindra flugorna att ta sig in och etablera sig gör du alltså bäst i att hålla undan mat och sötsaker samt hålla köket fritt från smuts, spill och smulor.

Förvara frukt I kylskåpet

Att förvara frukt i kylskåpet är bland de viktigaste åtgärderna du kan vidta för att minska risken att bli utsatt för en stor mängd flugor.

Inte bara påverkar kylan från kylskåpet frukten och de ägg som kan tänkas finnas i den på de sättet att tiden de tar för dem att kläckas ökar med flera veckor. Exempelvis skulle äggen i en banan som ligger framme kläckas redan inom några dagar, en process som i kylskåpet tar så lång tid att frukten hinner bli uppäten eller kastad innan bananflugorna får en möjlighet att etablera sig i hemmet.

Bananflugor
Bananflugor på en köksbänk

Förutom ovanstående är det även bra för den som tenderar att vara lite långsam med att äta frukten. Kylan från kylskåpet förlänger även livslängden på frukten.

Var noga med sophanteringen

För att ge sig själv de bästa möjliga förustättningarna att slippa bananflugor kan man övergå till sopkärl med slutna lock och se till att tömma dessa dagligen. Detta görs i flera syften, dels för att försvåra att bananflugorna hittar en lämplig plats att lägga ägg samt att bli av med de äggen i händelse av att det skulle läggas ändå.

Man kan även ha i åtanke att kasta fruktavfall i slutna påsar om man vet med sig att soporna kommer bli liggandes ett tag innan de skall kastas. Detta för att ta bort risken att äggen skulle kläckas i sopkärlet och flugorna få spridning.

Förutom detta minimeras även den lukt som bananflugor från utsidan vanligtvis skulle dras till.

Ta bort tomma dricksflaskor

Det är inte bara vi människor som uppskattar läsk, juice, vin, öl och cider, detta gör såklart även många djur och insekter i vår närhet, bananflugor i synnerhet.

I en perfekt värld ser man därför till att kasta dessa när de är tomma och förseglar de flaskor som ännu inte druckits upp men kanske ändå står framme.

Vädra och sänk temperaturen

Att sänka temperaturen i fastigheten är inte bara skönt, det är även ett effektivt sätt att förlänga tiden det tar för bananflugor att utvecklas från ägg till fluga med hela 100%.

Notera att detta är en process som vid 22 grader tar ca åtta dagar, men redan vid en temperatur om 18 grader tar detta dubbelt så lång tid.

Vädringen görs i syfte att bibehålla en neutral doft hemma, att bli av med eventuell lukt av matrester och sopor även om den inte är påtaglig för oss människor.

Rensa bort flugvänliga blommor

Om du har noterat att bananflugorna angriper en speciell blomma eller jorden (vanlig plats för äggläggning) under blomman gör du bäst i att kasta denna eller flytta blomman till en plats som är mindre attraktiv för blomman, det vill säga en plats som är svalare med mindre tillgång till föda.

Rensa avloppet i diskhon

En metod som även lämpar sig utmärkt för att bli av med sorgmyggor även kallade fuktmyggor och vanligtvis kan bli förväxlade med bananflugor.

Bananflugor och sorgmyggor tycker bägge två om att lägga sina ägg i organiskt material, det rör sig framförallt om frukt men i vissa fall kan det även vara de avlagringar och fett som återfinns i avloppsystemet, t.ex under diskhon. För att bli av med dessa ägg kan du därför koka upp vatten och hälla det i diskhon för att lösa upp de organiska material som kan återfinnas där och således bli av med äggen från bananflugorna innan de kläcks.

Köpta bananflugefällor

Diskret bananflugefälla som ser ut som en citron

Verksam genom att locka till sig bananflugor som flyger in i citronen för att slutligen drunkna.
Flugorna kommer in i citronen genom ett hål som skall göras i citronens försänkta del, notera att hålet bör vara ca 3 mm och kan göras med t.ex. en penna.

När hålet är skapat har flugorna nu fri tillgång till de livsmedelsbaserade (ej giftigt) lockbete som återfinns på insidan.

bananflugefalla
Fälla mot bananflugor som ser ut som en citron

Fällan är och förblir verksam i ca fyra veckor och kan fördelaktligen placeras diskret i en fruktskål.
Bananflugor är jobbiga och påtagliga som de är, denna fälla kommer med fördelen att man slipper ha en stor och tydlig annordning med full insyn bland döda flugor placerad i hemmet.

Köp produkten här

Bananflugefälla insector

Verksam genom att fånga bananflugor som du själv lockar in med valfritt lockbete du har hemma, exempelvis öl, cider, saft, vin eller vinäger (notera att några droppar diskmedel i detta tar bort ytspänningen och säkerställer att bananflugorna drunkar vid första kontakt med ytan).

Ställ fram bananflugefällan där problematiken med bananflugor är som störst, vanligtvis en plats i köket och i höjd med diskbänken.

Städa sedan ytorna runt omkring och placera all frukt och grönt i kylskåpet för att minimera risken att flugorna angriper något annat än bananflugefällan.

bananflugefälla behållare
Fälla mot bananflugor – Fyll den med vad du vill

Som lockmedel kan du använda vinäger med några droppar diskmedel, eller varför inte prova dig fram? Vill du istället ha något som fungerar bra redan från början kan fällan kompletteras med Swissinno lockmedel mot bananflugor för bästa effekt, supersmidigt sätt att få bort flugorna!

Köp produkten här

Kvitt dos spray mot flygande insekter – få bort bananflugor direkt vid kontakt

Tror jag talar för alla när jag säger att vi alla har vart där, gästerna är på ingång och maten skall lagas eller börjar snart bli färdig, men det är massvis med bananflugor i köket. Även om bananflugor i sig inte är farliga eller något att skämmas över är det ofta synonymt med den del skam i alla fall.

För de som vill få bort bananflugor direkt går det att använda ”Kvitt Dos Spray mot flygande insekter”. Det avdödar alla flugor direkt vid kontakt och är ett ypperligt redskap för att få bort bananflugor snabbt.

kvitt dos mot bananflugor
Insektsspray mot bananflugor

Notera dock att Kvitt Dos Spray mot flygande insekter inte har någon verksamhetsgrad eller fungerar mot de ägg som ännu inte är kläckta utan enbart de bananflugor som finns tillgängliga under sprayningen.

Köp produkten här

Gör det själv fällor mot bananflugor – så kan du bli av med bananflugor

Bananflugefälla I en petflaska

Blanda 2/3 äppelcidervinäger med 1/3 sirap i botten av en petflaska. Tillsätt en droppe diskmedel för att få bort ytspänningen i flaskan och lämna flaskan stående i ett område angripet av bananflugor. Flaskan kan tömmas vid behov för att fyllas på med nytt bete.

Bananflugefälla I ett glas med vinäger

Blanda vinäger med en matsked honung och droppa slutligen diskmedel i glaset. Ställ glaset på en plats med flugor och byt ut blandningen när mängden flugor börjat täcka större delar av ytan i glaset.

Blanda nytta och nöje – få bort bananflugor med hjälp av vin

Kanske går problematiken med flugorna runt i en cirkel. Flugorna gör dig frustrerad och du vänder dig till en lugn och skön vinstund för att koppla av och sedan återkommer frustrationen.

Denna onda cirkel går dock lätt att bryta om du använder dig av bananflugfälla med vin mot flugorna. Dela vinet mellan dig och flugorna genom att hälla upp vin i ett glas och toppa med några droppar diskmedel för att bli av med ytspänningen i glaset. Sötman i vinet (rött eller vitt spelar ingen roll) lockar till sig flugorna som vid första kontakten fastnar och drunkar då ytspänningen är borta.