Förebygg och bli av med svartmögel – Så här går det till

Innehåll

Därför bildas svartmögel & så får du bort det

Allt du behöver veta om att bli av med svartmögel

Vad är svartmögel och vart kommer svartmögel ifrån?

Svartmögel är ett samlingsnamn för svampar som trivs och frodas i fuktiga och mörka miljöer.

Svartmögel förekommer därför oftast i källare, på vindar och i andra utrymmen som inte är ordentligt ventilerade eller ofta utsatt för fukt och kraftiga temperaturskillnader. Om svartmögel får chansen att etablera sig i ditt hus kan det leda till allvarliga problem. Svartmögel har nämligen en förmåga att snabbt sprida sig om det inte saneras direkt vid uppkomst.

Bli av med svartmögel
Svartmögel på vägg

Vanliga orsaker till svartmögel är konstruktionsfel i huset. Om det finns läckage från rör eller tak och fukten inte kan ventileras ut ordentligt är risken stor att svartmögel uppstår. En grundregel för att motverka svartmögel är därför att se till att huset är ordentligt ventilerat! Det innebär att man säkerställer att luftfuktigheten inte förblir hög efter att tvätten torkas i badrummet, efter bad och duschar eller att matlagningen inte ökar temperatur samt fuktighet i stora ytor av fastigheten pga en undermålig köksfläkt.

Förebyggande åtgärder för att förhindra svamptillväxt i fastigheter

Ventilation är den absolut viktigaste åtgärden som finns för att motverka svartmögel.

Därför rekommenderas det att regelbundet underhålla fastighetens ventilationssystem samt kontrollera att det inte finns några läckage som kontinuerligt bidrar till en ökad luftfuktighet.

Att sanera svartmögel utan att säkerställa att det inte finns några pågående läckage eller att ventilationen fungerar optimalt leder ofta till att saneringen behöver genomföras återkommande då grundproblemet och orsaken till mögeltillväxten kvarstår.

Därför är det svårt att sanera svartmögel i hus utan först och främst se till att ventilationssystemet fungerar optimalt.

En bra ventilation minskar inte bara svamptillväxt – det förebygger även andra allergener, bakterier och ger dig ett friskare inomhusmiljö.

Är svartmögel skadligt?

Svartmögel innehåller en del giftiga ämnen som kan skada din hälsa. När svartmögel sprids i luften kan du andas in dessa toxiner och utveckla astma eller allergier. Inhalering av svartmögel är inte farligt för alla, men personer som är allergiska eller astmatiker kan reagera svårare på svartmögel.

Symtom från svartmögel

 • Astma
 • Allergier
 • Irritation i ögon och slemhinnor
 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Magproblem

Därför är det viktigt att bli av med svartmögel direkt om man upptäcker svamptillväxt i sitt hus.

Hör av dig till oss på Begone Skadedjur & Sanering om du drabbats av svartmögel, så kommer en mögelspecialist hjälpa dig med svartmögelsaneringen. Vi har lång erfarenhet av svartmögel och vet hur svårt det kan vara att bli av med svartmögel på egen hand.

Bli av med svartmögel på egen hand – så här går det till!

Det finns flera olika sätt att ta bort svartmögel från hus, och det är viktigt att välja rätt metod för just ditt hus och din situation. Svartmögelsanering går ut på att rengöra och desinficera de angripna området som svampen lever och frodas i.

Det finns rengöringsmedel som är avsedda för användning i hus, och det är viktigt att man väljer rätt produkt för jobbet. Det finns rengöringsmedel som innehåller svaveldioxid eller klor, och dessa kan vara skadliga både för människor och miljön om de inte används på rätt sätt.

Följ alltid anvisningarna på rengöringsmedlet noggrant, och se till att arbeta med god ventilation så att du inte andas in skadliga ångor. Bästa metoden för svartmögelsanering är ofta den enklaste, och det gäller att hitta en balans mellan effektivitet och säkerhet.

Tre tips som håller svartmöglet borta

 • Dusch – Se till att badrummet är ordentligt ventilerat, och torka upp vatten på golvet direkt efter dusch och bad.
 • Rengöring – rengör ofta i huset med en rengöringsmedel som dödar svampar, bakterier och virus. Se till att desinficera handtag, toaletter och dörrar ofta för att motverka smittspridning.
 • Vädring – svartmögel trivs i fuktiga och mörka miljöer, så se till att undvika att skapa förutsättningar för svamptillväxt i huset. Använd en bra köksfläkt när du lagar mat och vädra ofta i huset.

Svartmögel på fasaden

Det är inte ovanligt att svartmögel uppträder på fasaden av huset. Detta beror oftast på dålig ventilation och svampen trivs bäst i skrymmande och svårtillgängliga områden som t.ex. under takfoten.

För att bli av med svartmögel på fasaden är det viktigt att se till att huset är ventilerat på rätt sätt, och ta bort alla blockeringar som hindrar luften från att cirkulera ordentligt. Om svartmögel har börjat växa på fasaden av huset är det ofta svårt att bli av med svampen på egen hand, utan det krävs en noggrann sanering.

Svartmögel i badrummet

Det är svårt att helt förebygga svartmögel i badrum, då svampen trivs i de fuktiga och varma miljöerna. Dock finns det en del saker man kan göra för att motverka svamptillväxt, och se till att svartmögel inte börjar växa i badrummet.

Sanering av svartmögel före och efter -Begone.se
Genomförd sanering av svartmögel i badrum

Förutom god ventilation är det viktigt att torka upp vatten på golvet direkt efter dusch, och rengör ofta med en rengöringsmedel som dödar svampar och bakterier. Om svartmögel har börjat växa i badrummet finns det flera olika sätt att bli av med svampen.

Rengöra badrumsgolv – att tänka på

För att rengöra svartmögel på badrumsgolv är det viktigt att du väljer rätt rengöringsmedel.

Det finns flera olika produkter som är avsedda för användning i badrum, och det gäller att hitta den som passar just ditt hus och din situation.

Som alltid när du arbetar med rengöringsmedel är det viktigt att läsa och följa instruktionerna på förpackningen. Du skall t.ex. undvika att rengöra natursten som granit och marmor med sura medel då de lämnar permanenta fläckar på golvet.

För att rengöra svartmögel på badrumsgolv kan du använda följande metod:
 1. Börja med att damma golv och väggar med en mjuk borste, eller använd en dammsugare med borstlöst munstycke. Se till att ta bort så mycket svartmögel som möjligt med denna metod innan du går vidare till nästa steg.
 2. Gör en blandning av vatten och rengöringsmedel i en skål eller i en svamp.
 3. Applicera rengöringsmedel på svamptillväxten, och låt verka en stund enligt instruktionerna på förpackningen.
 4. Skrubba sedan bort svartmögel med en svamp, och spola rent med vatten. Se till att torka upp vatten på golvet så det inte blir stående vatten som kan bidra till yterliggare svamptillväxt.
 5. Avsluta med att desinficera golv och väggar med en svamp eller en trasa fuktad i desinfektionsmedel.

Detta är en effektiv metod för att rengöra svartmögel på badrumsgolv, och förebygga svamptillväxt i framtiden.

Det är dock viktigt att tänka på att svartmögel kan vara skadligt för din hälsa, så se till att ta bort all svamp och rengör noggrant efteråt. Om du är osäker på hur man gör, eller om svamptillväxten är mycket omfattande, bör du kontakta en saneringsfirma för hjälp.

Husmorstips – att rengöra badrum med ättika och vatten

Ättika är en naturlig svampdödare, och är därför ett effektivt medel för att rengöra badrummet från svartmögel. Gör en blandning av vatten och ättika i en sprayflaska, och spreja på svamptillväxten. Låt verka i 10-15 minuter innan du skrubbar bort svampen med en svamp. 

Ättika är i sig både bakteriedödande och desinficerande, något som gör att det lämpar sig utmärkt för användning i badrummet och i synnerhet på svamptillväxt. 

Viktigt att tänka på är dock att syran i ättika är skadligt för natursten, t.ex. granit och marmor. Så var säker på vilket underlag du har i badrummet innan du rengör. 

Husmorstips – att rengöra badrum med bikarbonat

Att blanda ihop en pasta av bikarbonat och vatten är ett effektivt sätt att rengöra svartmögel på. Applicera mixen av bikarbonat och vatten på svamptillväxten, och låt verka i cirka 10 minuter. Skrubba sedan svampen bort med en svamp. 

tjänster-sanera-svartmögel-i-stockholm
Svartmögel i badrum

Bikarbonat har en alkalisk effekt som gör den effektiv för svampar, och är därför ett utmärkt desinficeringsmedel för badrummet. Det är dock viktigt att torka upp blandningen av bikarbonat och vatten direkt efter rengöring, så svampen inte får näring och börjar växa igen. 

Undvik rödmögel I duschen

Rödmögel är en svamp som oftast uppträder i duschrum och badrum, och rödmögel är svårt att bli av med. Rödmögel växer på tak och väggar, och svampen kan sprida sig snabbt i huset om man inte agerar direkt.

För att förebygga rödmögel i duschen är det viktigt att se till att huset är ventilerat ordentligt, så att fukten kan cirkulera fritt. Torka också upp vatten på golvet efter dusch och bad, så att svampen inte får förutsättningar att växa.

Vanligt förekommande frågor om svartmögel

Svartmögel är farligt för människor som lider av astma eller allergi, eftersom svampen kan utlösa svåra besvär. Andra symtom från svartmögel är trötthet, huvudvärk och magproblem.

Ja, vid återkommande problem rekommenderas dock att kontakta en professionell mögelsanerare för inspektion då man bör fastslå orsaken till de återkommande problemen och orsaken till svamptillväxten.

För att bli av med svartmögel på ett permanent sätt måste man först ta bort svampen (med desinficerande rengöringsmedel) och sedan förebygga att svampen kommer tillbaka. Detta gör man genom att ventilera huset på rätt sätt och rengöra angripna områden med svampdödande rengöringsmedel.

Nej, svartmögel är en svamp som växer på ytan av material, och svampen kan inte skrapas bort. Svampen måste dödas med ett svampdödande rengöringsmedel, och detta gör man genom att spraya svampen med rengöringsmedel och låta det verka en stund. Därefter tvättas svampen bort med borste och vatten.

Priset varierar beroende på mängd svartmögel och storleken på den angripna ytan. Sanering av svartmögel i sig är förhållandevis billigt, det som tenderar att kosta mer pengar är inspektion och åtgärdande av orsaken till svamptillväxten. Att konstruera om ventilationen, byta ut fläktar eller annat skadat material.

Hör gärna av dig till oss på Begone Skadedjur & Sanering för ett exakt prisförslag på just ditt ärende. 

Mögel i badrum är farligt för människor som lider av astma eller allergi, eftersom svampen kan utlösa svåra besvär.

Mögel i badrummet uppstår oftast på grund av dålig ventilation, och svampen trivs bäst i fuktiga och mörka miljöer.

Ja, det går att bo i ett hus med svartmögel, men det är viktigt att förebygga svampen från att sprida sig ytterligare och förhindra att svampen kommer tillbaka. Detta gör man genom att ventilera huset på rätt sätt och rengöra angripna områden med svampdödande rengöringsmedel.

Ja, att utsättas för mögel under längre tid kan orsaka svåra hälsoproblem, särskilt för personer som lider av astma eller allergi. Symtom från svartmögel är ofta trötthet, huvudvärk och magproblem.

Mögel kan inte vädras bort, utan svampen måste dödas med ett svampdödande rengöringsmedel. Detta gör man genom att spraya svampen med rengöringsmedel och låta det verka en stund. Därefter tvättas svampen bort med borste och vatten. Däremot är vädring ett av många bra sätt att förebygga svartmögel.