Ta bort fågelspillning på balkong: En Snabbguide

Är du trött på att se fågelbajs över hela balkongen? Då har vi lösningen för dig!

I denna snabbguide kommer vi ta upp de viktigaste punkterna när det kommer till att ta bort fågelspillning på balkong. Vi ger också tips på hur man kan förebygga fågelspillning på balkongen i framtiden. Välkommen hit.

ta bort fågelspillning på balkong

Innehåll

Säker sanering av fågelspillning

Försiktighetsåtgärder vid sanering av fågelspillning

  • Fågelbajs innehåller Salmonella och E. coli, därför är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder när du hanterar det.
  • Innan du börjar ta bort fågelspillningen, se till att ta på lämplig skyddsutrustning. Detta inkluderar latexhandskar, andningsmask och säkerhetsglasögon.
  • Se till att desinficera området när du är klar. Detta förhindrar att bakterier och virus sprids från fågelspillningen.

Så här tar du bort fågelspillning på balkongen

  • Börja med att ta bort de stora klumparna av spillning med en skrapa eller en borste.
  • Spraya sedan området med en blandning av vatten och såpa. Låt fågelspillningen vara blötlagt i ca 15 minuter innan du börjar ta bort den. Detta förhindrar att fågelspillningen dammar och bakterier sprider sig genom luften.
  • Skrubba sedan området med en ”stiff brush” för att ta bort resterande spillning.
  • Avsluta med att skölja området med rent vatten och sanera noggrant alla områden som kan ha kommit i kontakt med fågelspillningen med bakterie/virusdödande desinfektionsmedel.

Fågelspillning på balkongen – förebyggande åtgärder

Utvärdera situationen. Vad beror det på att fågelspillningen är på just din balkong?

Är det för att fåglarna häckar på balkongen? Kommer de förbi för att äta frukt och mat som finns på balkongen eller kan det vara så att de häckar på balkong/tak ovan?

fågelskydd balkong - fågelnät
Duva stoppad av fågelnät

Beroende på ovanstående anledning finns det flera metoder att ta till för att bli av med fåglarna och så även fågelspillningen från dem.

Fågelpiggar och fågelavvisare kan enkelt monteras på tak eller i håligheter ovanför balkongen. Detta är väldigt effektivt för att slippa fåglarna i sin helhet.

Fågelnät är ett effektivt sätt att förhindra fåglarna från att häcka på balkongen. Om du uteslutit att fågelspillningen har med något annat än just din balkong att göra är fågelnät en simpel metod att använda för att hålla fåglarna borta. Att montera ett fågelnät kan dock vara desto svårare och utförs allt som oftast av skadedjurstekniker. Kontakta oss om du upplever att du behöver hjälp. 

Montera en fågelmatare i nära anslutning

Här gäller det dock att vara smart. Om det är så att det finns föda på din balkong kan det hjälpa att montera en fågelmatare i närheten för att helt enkelt locka fåglarna till en ny plats.

Men är det så att fåglarna lockas till din balkong av andra skäl än tillgång till föda så bättrar du bara på deras situation genom att addera föda till en redan bra plats.

Vi hoppas att denna snabbguide har varit till hjälp för dig. Om du har några frågor eller förslag, tveka inte att kontakta oss. Vi är alltid glada att hjälpa till.

FAQ - Fågelspillning på balkongen

Fåglar bajsar ofta på fönster eftersom de ser spegelbilden av sig själva i fönstret och tror att det är en annan fågel. Detta gör dem nervösa och de bajsar.

Ja, det kan det. Fågelbajs är oftast brun eller grå i färgen. Detta beror på deras diet och vilka födoämnen de har ätit.

Ja, fåglar har bakterier i magen. Därför är det viktigt att ta hand om spillningen på ett säkert och hygieniskt sätt.

Fågelbajs innehåller Salmonella och E. coli, därför är viktigt att ta försiktighetsåtgärder när du hanterar det.